Тепловой насос — це сучасне обладнання, яке забезпечує опалення, охолодження та гаряче водопостачання з мінімальними витратами енергії. Його принцип роботи заснований на перенесенні тепла з одного середовища в інше. Тобто він не генерує тепло, як звичайні обігрівачі, а "переміщує" його ззовні в будинок або навпаки — в залежності від режиму. Це дає змогу значно зекономити на рахунках за електроенергію, особливо в порівнянні з електричними або газовими котлами. Я сам довго не наважувався перейти на такий тип опалення, бо здавалося, що це надто складно та дорого. Але після глибокого вивчення теми і консультацій з фахівцями я зрозумів, що правильно підібраний тепловий насос окупається за кілька років і дозволяє отримати комфорт незалежно від сезону. Головне — правильно обрати тип обладнання. Існує кілька видів теплових насосів: повітря-повітря, повітря-вода, вода-вода та ґрунт-вода https://bud-prom.com.ua/ru/chto-takoe-teplovoj-nasos-i-kak-ego-vybrat/ . Найпопулярнішими в нашому регіоні є моделі "повітря-вода", оскільки вони простіші в монтажі та не потребують буріння свердловин чи встановлення глибоких колекторів. Вони чудово справляються зі своїми функціями в умовах помірного клімату, а сучасні моделі ефективно працюють навіть при -20°C. Під час вибору варто враховувати площу будинку, якість теплоізоляції, потребу в гарячій воді та особливості клімату в регіоні. Я, наприклад, консультувався з кількома монтажними компаніями, перш ніж зробити остаточний вибір. Крім того, важливо звертати увагу на коефіцієнт перетворення (COP) — чим він вищий, тим ефективніше працює насос.
До речі. Якщо зайшла размова про теплові насоси, то, на мій погляд, найкращим вибором для нашого клімату буде тепловий насос повітря-вода (https://energoteplo.in.ua/teplovi-nasosy/povitrya-voda). Навить холодною зимою, наприклад, такою, як була минула, він здатен забеспечити температуру повітря у кімнатах відносто невеликого будинку до 25 градусів тепла. Але це при умові, що вибором обладнання і монтажом будуть займатися кваліфіковані спеціалісти.