Стандартний монтаж кондиціонера — це базовий комплекс робіт, які виконуються під час встановлення спліт-системи. Основна мета такого монтажу — забезпечити правильну роботу обладнання, його ефективність та безпеку для користувачів. У стандартний пакет входить встановлення внутрішнього та зовнішнього блоків, їхнє з'єднання мідними трубками та електричними кабелями, а також організація системи відведення конденсату. Найчастіше довжина траси, яку монтують у рамках стандартного монтажу, обмежується 3-5 метрами — цього достатньо для більшості побутових приміщень. У моєму випадку я стикався з тим, що деякі майстри навмисно не пояснюють, що саме входить у стандарт, а що потребує доплати. Тому я вирішив самостійно розібратись у цьому питанні ще до виклику спеціалістів: https://weekend.today/market/vstano...olovni-pytannya-razom-z-ekspertamy-venkon.htm. Виявилося, що в стандартну послугу входить також буріння отвору в стіні для прокладання магістралі, герметизація місць з'єднання та запуск системи з перевіркою її роботи. Іноді майстри додають у пакет монтажу кронштейни для зовнішнього блоку, але це слід уточнювати заздалегідь. Окрім цього, зазвичай здійснюється перевірка рівня фреону в системі, а також тестування всіх режимів роботи — охолодження, обігрів, вентиляція. Сам процес займає від 2 до 4 годин, залежно від складності об'єкта. Якщо ж потрібно прокладати довшу трасу, встановлювати зовнішній блок на висоті або використовувати додаткове обладнання, наприклад, дренажний насос, це вже виходить за межі стандартного монтажу. З власного досвіду можу сказати, що краще обрати перевірену монтажну компанію, ніж намагатись заощадити, звертаючись до сумнівних майстрів. Правильно виконаний монтаж — це гарантія довговічності кондиціонера та збереження гарантії від виробника.